https:/www.high-endrolex.com/34 https:/www.high-endrolex.com/34 Brunszvikterezovoda - Tesco pályázat
 
Navigáció
· Fõoldal
· Szórólap
· Köszöntõ
· Elérhetõség
· Óvodai nevelési év rendje
· Csoportok, munkatársak
· Alapítvány
· Étkezés
· Dokumentumok
· Zöld Óvoda
· Beiratkozás
· Galéria
· Keresés
Pályázatok
· TÁMOP egészségnevelés és szemléletformálás
· Támop integráció
· Tesco pályázat
Óvodai dekorációk
· Tavasz
· Nyár
· Õsz
· Tél
· Születésnapos táblák
Élet a csoportban
· Maci
· Nyuszi
· Pillangó
· Katica
· Csiga
· Delfin
· Méhecske
· Süni
· Cinke
· Mókus
 
Tesco pályázat

"JÖVÕ NEMZEDÉKÉÉRT"

Az alábbi videók segítségével a szülõk is bepillantást nyerhetnek a hulladékcsökkentés jegyében készített termékek elkészítésének folyamatába.
 
Textiltáska
 
 
 
Méhviaszos kendõ:
 
 
 
Újraszalvéta varrása:
 
 
 
Az alábbi linken megtekintheti bemutatónkat: "A JÖVÕ NEMZEDÉKÉÉRT"
 

Mezítlábas ösvény

 

Illatösvény

 „Illatösvény” a Brunszvik Teréz Óvodában

A Martonvásári Gyermekkert Alapítvány 2002-ben alakult. Jó szándékú alapítók célul tûzték ki a martonvásári Brunszvik Teréz Óvoda támogatását. Azóta is folyamatosan csatlakoznak e nemes célhoz és sokan sokféleképpen segítik az alapítvány mûködését.
Alapítványunk tagjai pályáztak 2017 tavaszán a Tesco által meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” elnevezésû pályázatra. Az Önök segítségével immár másodszor nyertük el azt a 400.000.-Ft-ot, melynek segítségével a gyerekeknek a „Mezítlábas Ösvény”-t kibõvíthetjük és létrehozhatjuk az „Illatösvény”-t is. Az óvoda felnõtt közösségének célja „Zöld Óvoda”- ként a környezet megismertetése, megszerettetése. Fontosnak tartjuk a valóság felfedezésének biztosítását a gyermekeknek saját tapasztalaton alapuló tevékenységek során, miközben pozitív érzelmi viszony alakul ki bennük a természethez, az emberi alkotásokhoz. Ezekben a folyamatokban, a gyermekekben észrevétlenül alakul ki az értékek megõrzésének igénye, képessége.
Az „Illatösvény” eszközként fog támogatást nyújtani céljaink elérésében. Már nagyanyáink is használták a fûszer- és gyógynövényeket, melyek az elmúlt évtizedekben háttérbe szorultak. Az óvoda alkalmas arra, hogy megismertesse a gyermekeket ezekkel a növényekkel, gondozásukkal, felhasználásuk lehetõségeivel. A tevékenységek közben a gyermekek tapasztalatokhoz jutnak, fejlõdik értékelésük, finomodik együttmûködési képességük, felelõsség tudatuk, s nem utolsó sorban a gyerekeken keresztül a családok szemléletére is hatni kívánunk.
2018 tavaszán történõ „Illatösvény” kialakításához az elnyert támogatásból kültéri memória játékot és oszlopot telepítünk, terepet rendezünk, fûszereket és gyógynövényeket ültetünk. Ez utóbbiakhoz szívesen fogadunk a kiskertekben fellelhetõ és feleslegessé vált növényekbõl.
Köszönöm mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy a TESCO pályázat támogatásával „Illatösvény”-t alakíthassunk ki óvodánk udvarán. Továbbra is várjuk támogatásukat!Mindenkinek áldott, békés, egészségben gazdag új évet kívánok!
Stefkovits Ferencné
óvodavezetõ
az alapítvány önkéntese
 

 

MADÁRBARÁT ÓVODA

Madarak….
Sokan kérdezhetnék lehet-e élni madarak nélkül? Biztosan lennének, akik azt válaszolnák „igen lehet”. Remélem, azonban ezek az emberek vannak kevesebben, és mi madarakat szeretõk többen. Gondoljunk csak bele milyen jó reggelente madárdalra ébredni, az erdõben sétálva hallgatni a madarak csicsergését vagy figyelni madaraink jótékony munkáját a kertekben. Ilyenkor télen nekünk embereknek kell gondoskodnunk kis barátainkról. Ez az idõ a madaraknak a nyugalmi idõszak. Sok madarunk elvonul, de sok itthon marad vagy hozzánk érkezik telelni. Ilyenkor legfontosabb feladatunk az etetés megkezdése és az egész éves itatás folytatása. Érdemes kitakarítani és kihelyezni a régi és az új odúkat. A természetes és mesterséges odúk fontosak a madarak életében télen is, hisz sok faj, éjszakázásra is használja ezeket. Nagyon fontos azonban, a hó elolvadásával abba kell hagyni a madarak etetését, és ki kell üríteni az odúkat. A költési idõszakban ne etessük a madarakat, mert ez a cinegékre nézve kockázatos lehet. Több tanulmány említi, több cinegeetette fiókáit az odúban maradt napraforgó magokkal a fiókák nem tudták megemészteni, - hisz rovarevõk- s a gyomortól a nyelõcsõig felgyülemlett magoktól megfulladtak. Az itatás azonban égész évben, különösen azonban a nyári kánikulában nagyon fontos madárvédelmi munka. A Magyar madárbarát Egyesület 1974-ben hozta létre a „A madárbarát  Magyarországért programot” melynek egyre több tagja van. Óvodánk évek óta végez madárvédelmi feladatokat- madáretetés, itatás, madarak megfigyelése. Mind ezt a gyerekekkel együtt tesszük. Óvodánk udvara nagyon jól megfelel ennek a munkának, hisz sok fa, rengeteg bokor nyújt védelmet, költési lehetõséget madarainknak. Ezért is gondoltuk, belépünk a Madárbarát kert programba, és Madárbarát Óvoda leszünk.  Ehhez a szükséges lépéseket már megtettük.

Cserna Sándorné óvodapedagógus, volt Környezeti munkaközösség vezetõ

„Madárbarát Óvoda szeretnénk lenni” Tesco pályázat 2019
Óvodánkban nevelésünkkel egyik célunk, hogy a gyerekeknek továbbadjuk a természet szeretetét, tiszteletét és természetvédõvé neveljük õket. A gyermekeken keresztül a szülõket is érzékenyítsük a témában. "Madárbarát Óvoda szeretnénk lenni" címmel pályázott az óvoda alapítványa (Martonvásári Gyermekkert Alapítvány) a Tesco Áruház által meghirdetett pályázatra, melynek kedvezményezettjei az óvodánkba járó gyermekek. A pályázat elnyerése azt jelentette számunkra, hogy a területünkön élõ madaraknak megfelelõbb életteret tudunk biztosítani, az elnyert eszközök pedig lehetõvé teszik, hogy a gyerekekkel megfigyeléseket végezzünk (pl: madárbarát növényzet, etetõk, itatók biztosítása, fák ültetése, gyermekek számára megfigyeléshez használt eszközök: távcsövek, bogárnézõ, felfedezõ készlet, nyomcsapda, mikroszkóp napi szintû használata...). A „Madárbarát Óvoda regisztrációjához megvásároltuk az alapcsomagot, a megvásárláshoz viszonyítva, egy év múlva pályázhatunk a címre.
(Az elnyert pályázatból a következõket vásároltuk: 1 db Regisztrációs alapcsomag, 10 db Zoom mikroszkóp, 2 db Nyomcsapda-nagy, 2 db Látványdarázsgarázs- Barátságos méheknek. 3 db Bogár vadász könyv, 6 db madárodú, 2 db Dúcetetõ-kicsi, 10 db  Etetõitató-barna, 1 db Opticron Oregon Zoom távcsõ, 3 fa)                    

Stefkovits Ferencné óvodavezetõ
 

„Mezítlábas-ösvény” létesítése a Tesco Áruház pályázatának, a Martonvásári Gyermekkert Alapítvány,
valamint szülõk munkájának köszönhetõen


Óvodánk dolgozói fontos feladatuknak tarják a gyermekek harmonikus, egészséges fejlõdésének elõsegítését. Ennek érdekében sokat tartózkodunk a szabadban, és különbözõ tevékenységeket ajánlunk fel nap, mint nap. Udvarunk eszközei változatos tevékenységekre adnak lehetõséget, melyeket igyekszünk minél sokrétûbben kihasználni. A Tesco Áruház által meghirdetett pályázat elnyerése lehetõséget adott arra, hogy „Mezítlábas ösvény”-t alakítsunk ki, ezzel is növeltük az udvarunk adta lehetõségek tárházát. Az ösvényen való játék közben a gyerekek ismerkedhetnek a különbözõ anyagokkal, talpukon keresztül ingerekhez jutnak. A séta, a mozgás jótékony hatású, mezítláb járni érdekes, izgalmas.
Régen sokat jártunk mezítláb, hiszen az egészséges. Tudjuk sok idegvégzõdés, reflex pont van talpunkon s a mezítláb járás során a különbözõ anyagok masszírozzák ezeket, ezáltal felfrissül szervezetük, javul vérellátásuk. A különbözõ járófelületen fejlõdik egyensúly érzékük, új ingerek érik gyerekeinket.
A gyermekek ismereteket szerezhetnek, közelebb kerülnek a természethez. Feladatunk, hogy gyermekeink ismerjék, óvják a természetet, s úgy érezzük, ezt élményhelyzetek megteremtésével is elõsegíthetjük. A mezítlábas ösvény jó lehetõség erre.

Cserna Sándorné óvodapedagógus, volt Környezeti munkaközösség vezetõ

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
 
518,693 egyedi látogató